38.1 Voor Mariebelle Le Cocque is het duidelijk geworden, dat zij en Emiel een bijzondere genegen vriendschap voor elkaar voelen.
Het verbaasde Emiel zeer, Quirine kwam naar hem toe en zei, ‘Ik heb van Yvette de Mariage gehoord, dat jij en Mariebelle verkikkerd op elkaar waren voor ik terug kwam uit Dubai, dat wist ik niet, we hebben het er niet zo over gehad, maar ik vind dat ik haar niet in weg mag staan.’ ‘Laat maar Quirine, ik ben nu meer dan tweehonderd dagen met je op reis geweest, ik wil graag je ouders een keer ontmoeten en je vader je hand vragen, of je mijn bruid mag worden?’ zei Emiel van zichzelf verbaast staand. ` Emiel, ik voel me zeer gevleid, lieveling, ik vind je een geweldige vent en ik heb kerels zoals jij nooit eerder meegemaakt, vind je niet erg als ik nog geen ja zeg? 'zei ze een beetje plagend verder, ` Ik heb je wel door, je wilt natuurlijk om mijn geld trouwen, hê? zei ze giechelend. ` O.k. ik wil dan graag met Mariebelle bijpraten en haar inlichten over ons ' zei ik naar eer en geweten.
` Dat vind ik fair Emiel, ga je gang. ' zei Quirine en verliet met haar schaduwen Parijs opweg naar haar appartement in Londen. Emiel had met haar afgesproken, dat zij via de portable met elkaar in contact zouden blijven. Met Mariebelle ging Emiel op haar vrije avond naar de villa op Lac Daumesnil, waar ook Anjou, de kok, en madame de Mariage verbleven. Emiel had vreselijke stijve vingers gekregen van zijn lange reis en speelde honderd uit op de Bechstein piano in die prachtige villa. Mariebelle was met een taxi gekomen en wilde dat Emiel graag doorspeelde. Ze kwam achter hem staan en drukte zich zachtjes tegen Emiel aan. Ongeveer vijftien minuten hield Emiel dit vol en toen zocht Emiel iets op de radio. Mariebelle en Emiel dronken een glaasje rode wijn en maakten een wandeling door het bos. Emiel vertelde haar van zijn aanzoek aan Quirine. ` Owee, Emiel ieck foel meije een beetjee ferdrie tig, maarr ieck ben eel blai foor jaue, ewaaneer chaa jee trauween ? ' ` Ze heeft nog geen ja gezegd, ze laat het bezinken en wil later beslissen, ' zei Emiel en zij namen afscheid van elkaar. ` Au revoir, mon amour, ' ieck sal nochg faak aan jee dènken en ieck oop daat jee chgeluukkichg woredt, ' Daaggg zei ze en zwaaide Emiel na.
Met een auto van Ton Smid reed Emiel uit Parijs en nam de nachtboot naar Engeland. Hij logeerde in een klein dorpje boven Dover en reed de volgende ochtend vroeg naar Torque. Cardiff en Liverpool deed hij in twee dagen. In Londen liet hij de Ferrari 456 achter voor Quirine en Emiel vloog naar Stockholm, Bergen en Oslo. Via Kopenhagen nam Emiel de trein naar Hamburg, waar hij een auto huurde.
Emiel logeerde bij Volker Gresse en hij bleef twee dagen bij hem. Zij gingen samen stappen en genoten. Terloops spraken zij over de huur van de computertijd en Emiel vertelde hem, dat hij er voorlopig nog niet van afzag. Met de Hertz Rent a car Volkswagen Polo reed Emiel
via Arnhem terug naar Nederland. Onderweg had Emiel de ouders van Quirine gebeld en gevraagd of hij langs kon komen. Anton en Els DuCalembour zijn heel innemende mensen, Quirine is echt een kind van ze. Met Els had hij direct een blik van verstandhouding, ‘jij wilt echt iets met mijn dochter, laat dan maar zien wat je waard bent en met Anton, Emiel je bent de man voor mijn dochter, laat haar maar zien wie je bent, ik heb veel bewondering voor je en ik je gun haar van harte, ik zal trots op mijn schoonzoon kunnen zijn, speel eens wat piano voor me, dan smelt ook Els haar hart.’ Tussen deze contraverzen door koos Emiel voor de Rapsodie in Blue van George Gershwin, halverwege speelde Emiel het piano concert in F groot afgewisseld met het thema van Américain in Paris. Emiel speelde Els helemaal zoek en ze lag aan zijn voeten, toen hij de Pathétique van Beethoven speelde en om de conversatie op gang te brengen bracht hij een potpourri van Scott Joplin. Emiel genoot van de vleugel, nog zo'n echt ouderwetse weinig bespeelde Carl Bechstein en die klinkt alsof je in de hemel speelt, heerlijk. Emiel moest blijven logeren, niets kon meer stuk. Emiel met zijn éénenvijftig jaar, de aanstaande schoonzoon in spee. Die ochtend preludeerde hij om halfnegen, zijn a.s. schoonouders als gehoor en verrast nog gehuld in peignoir.
39.1 Als Emiel uit Arnhem vertrekt bij de ouders van Quirine, gaat hij af op een nieuw avontuur. Emiel heeft helemaal niet te klagen. Zijn gage bij Paris Batch is verdubbeld. De inkomsten uit zijn reportages uit 30 landen zullen een aantal jaren een interessant substantieel inkomen blijven geven. Het is hem gelukt via de avondschool een aantal van zijn leerlingen te werven, die dagelijks gaan werken voor het Haarlems Dagblad. Op low budget laat hij hen inwerken op routine klussen, terwijl hijzelf met elk van hen de supervisie deelt op toerbeurt en na drie maanden draait zijn nieuwe bedrijf volop. Emiel koopt voor zijn personeel een zakenpand aan de Nieuwe Gracht en langzamerhand zijn zij in staat zichzelf redelijk te bedruipen en Emiel financieel te onderhouden, zonder dat hij zich met hen intensief bemoeit.
39.2 Dat geeft Emiel de nodige vrije tijd, die hij besteedt aan zijn opdracht voor het Teylers Museum en het in beeld brengen van de verdwenen Rollant collectie. Het is Emiel gelukt om onopgemerkt via de Grote Kerk dagelijks toegang te krijgen tot de Klokhuiskelders.
39.3 Inmiddels heeft Emiel de software op zijn computersysteem uitgebreid en nu kan hij vanuit alle locaties op afstand zowel foto als videobeelden vastleggen uit het camera netwerk. De regionale sporthallen en sportvelden worden door Emiel’s fotopersbureau bediend en zelf onderhoudt hij de Klokhuiskelders, het Concertgebouw en het Teylers Museum. Deze netwerkverbinding kwam tot stand door medewerking van Tabe Roggeveen, die vanuit zijn functie in het Teylers Museum opdracht kon geven aan `The Engaged Limited' . Het centrale besturingssysteem heeft Emiel in eigen beheer. Dagelijks besteedt hij een paar uur tijd aan het Ypsilon dossier en wisselt hij de gegevens twee keer per week uit met Quirine DuCalembour.
39.4 Als Jan Boes en Ton Smid laten weten naar een ander huis uit te zien is het Quirine, die legaal via de familie Wassiliwitsch een aanbetaling laat doen op het prachtige appartement aan de Korte Veerstraat.
39.5 Via de laatste snufjes op het gebied van telecommunicatie is Emiel overal direct bereikbaar. In een apart computerlab zijn op zijn redactie twee digitale telefooncentrales in serie naast elkaar geplaatst met de nieuwste snufjes op het gebied van interactieve voice mail en telemanagement. Twee relaties van de ` Soldeerbout ' zijn nu op zoek naar intelligente medewerkers om dit laboratorium exploitabel te maken. Zelf houdt Emiel hierin ook een indirecte supervisie en Emiel heeft Quirine bereidt gevonden te investeren. Op freelance basis heeft Emiel twintig jonge Telecom ingenieurs uit Europa bereid gevonden de markt te bewerken op het gebied van telematica.
39.6 Quirine houdt haar Londense appartement aan en werkt nu vanuit haar nieuwe woning in Haarlem aan de Korte Veerstraat.
De rozen beginnen op hun schoenen te groeien, al is Quirine daarin heel terughoudend en toont zij alleen gezonde belangstelling voor de nieuwe ontwikkelingen. Bij toeval is het haar gelukt een aantal van de Telecom systemen te laten plaatsen bij de afnemers van de Waslud organisatie en vanuit deze markt is een grote software fabrikant geïnteresseerd geraakt en begonnen met het aanpassen van de software op de telefooncentrales. Deze aanloop blijkt de gouden belofte van een nieuwe grote marktontwikkeling. Quirine heeft op deze vrijdagmiddag voor het eerst in Haarlem inkopen gedaan. Voor de tijd van het jaar is het bijzonder zacht weer. 't Is lente en het lentegroen van de lindebomen stemt overeen met de kleuren van de kleding van Quirine. Het draaiorgel speelt het repertoire van `André Hazès', een bekende `Amsterdamse Zanger' uit de `Jordaan'. Bij de `Spekstraat' slaat ze af richting de `Oude Groenmarkt'. In opperbeste stemming loopt ze op haar geparkeerde auto toe. Achteloos legt ze haar boodschappen op de achterbank. Met een zachte bries door haar lange lichtblonde haar, wordt haar profiel zichtbaar. Zonder erg trekt zij de aandacht van de opgeschoten jongelui die rumoerig een versnapering op het terrasje nemen in de `Spekstraat' Zij krijgt veel bijval en wordt door de jongens nagefloten. Het fijnbesneden gelaat waarin twee stralend blauwe ogen prijken geeft daadwerkelijk het beeld weer van de ideale vrouw dat modebladen aangeven. Deze zeldzame gemengde uitstralende kracht gaat vaak zelden samen en daaruit blijkt juist waarom heel veel waardering en respect voor Quirine DuCalembour wordt opgeroepen. Met het geluid van een zware ronkende motor, het onmiskenbare geluid van een `Kever', rijdt ze de `Damstraat' in. Even later in de `Korte Veerstraat' geniet ze van de techniek van heden ten dage: ze drukt op een knopje op het dashboard in haar geimporteerde `Amerikaanse Volkswagen 1303 LS Cabriolet' (bouwjaar 1973).
De `Kleine Vroom en Dreesmann'
39.7 De afstandsbediening van de garagedeur treedt in werking. Voordat ze de garage liftkooi inrijdt gaat er licht branden. Een lichtsein geeft eerst rood en daarna groen licht als de toegang is afgesloten. Bij het afslaan van de motor reageert een geluidsmicroswitch, welke zorgt voor het afsluiten van de garagedeur, die vervolgens héél gedistingeerd zachtjes sluit. Nauwelijks hoorbaar en niet zichtbaar voor passanten en omwonenden gaat er aan de binnenzijde een tweede deur voor de buiten roldeur. De liftkooi biedt plaats voor drie auto's achterelkaar en even later zakt de lift ongeveer 18 meter.
39.8 Vanuit zijn werkplek in de Klokhuiskelders ziet Emiel op een van de monitors Quirine in de lift staan met haar Kever. Voor de grap onderbreekt hij zijn werk en loopt via de oude Spaanse gang de Damstraat uit richting het Spaarne. Het laatste stukje doet hij in looppas om Quirine nog net even te verrassen voor zij naar boven loopt.
Inderdaad had Emiel het goed getimed, Quirine sloot net haar auto toen zij de lift in werking hoorde gaan en ja hoor, wie stond daar in de lift? ` Nee maar Emiel, is mij dat een verrassing, geef mij een knuf ', zei Quirine opgewekt. ` Wat een leuke stad om inkopen te doen! ' Emiel liep met Quirine mee naar haar luxe drie verdiepingen appartement wat destijds werd aangekocht door de bekende `Haarlemse Antiquair' `Jan Boes'. Ton Smid had bij de verkoop van het huis nota bene drie auto's achtergelaten voor de volgende eigenaar.
Quirine laat het bad vollopen en Emiel gaat dezelfde weg terug naar de Klokhuiskelders.
39.9 Quirine bergt haar boodschappen op en gaat even aan het raam staan.
Vanuit haar appartement kijkt ze uit op de Catherijnen draaibrug van het `Spaarne'
Ze heeft een van de mooiste uitzichten over het `Spaarne' in `Haarlem'. Quirine loopt naar haar slaapkamer en pakt haar inkopen uit. Ze schuift haar klerenkast open en maakt ruimte voor een nieuw mantelpakje. Ook hangt ze haar nieuwe avondjurk in de wandkast. De lade met haar ondergoed sorteert ze opnieuw. Voordat ze dit afmaakt kleed ze zich uit en past voor de spiegel een set zijden ondergoed. Ze is gelukkig met haar maten, nergens te dik of te dun. Sinds haar achttiende meet ze 1,74 meter, confectiemaat 38.
Uitgebreid bewondert ze haar nieuwe kleren, even later trekt ze haar avondjurk aan en past het mantelpakje. Uiteindelijk trekt ze haar nieuwe badpakken en bikini's aan. Dan loopt ze een tijdje heen en weer door haar appartement en bekijkt haar nieuwe optrek vanuit alle hoeken. Ze krijgt er geen genoeg van ook als ze in alle stoelen gaat zitten en maar om zich heen kijkt als een kind zo blij. Hoe had ze ooit durven dromen. Blij en trots tegelijk op zichzelf, trekt ze over haar rode badpak een Japanse kamerjas aan. Ze loopt naar de telefoon en draait het nummer van Henk Borghuis, haar oude vlieginstructeur. `Henk, hallo met Quirine.', zegt ze enthousiast. `Dag Quirine, leuk je stem weer te horen, hoe is het je vergaan?', klinkt Henk's sonore stemgeluid. `Heel goed, ik heb veel bij te praten en ik wil binnenkort weer eens met je vliegen, wanneer schikt het je? ', ging Quirine opgewekt verder.
` Ik heb hier mijn agenda, morgenochtend rijd ik met mijn trailer met handel naar Zandvoort, direct daarna ben ik voor je beschikbaar,' zei Henk. Er is even een pauze in het telefoongesprek. `Kom op de terugweg bij me langs, dan lunch je hier en kan ik je mijn appartement laten zien,' stelt Quirine voor. `Ik ben reuze benieuwd, hoe kan ik je bereiken ? ', zei Henk en slaat zijn agenda dicht. `Je hebt een fax, Henk? Ik heb hier de routebeschrijving, als je voorbij de Damiaatgalerij en de Waag de eerste afslag rechts neemt, kun je met auto en trailer mijn garage inrijden Korte Veerstraat 24 38,' stelt Quirine voor. `Fantastisch, kan ik daar zo inrijden Quirine,' gaat Henk verder. `Heel gemakkelijk Henk, ik zal het cijferslot veranderen, je kunt je telefoonnummer als code gebruiken, dat lijkt me het handigst voor je o.k.?' zei Quirine tot slot en legt de hoorn neer. Even later geniet Quirine van een warm bad. Na het opfrissen van een koude douche kleed ze zich in een van de sets van haar nieuwe lingerie en doet een legging en een T-shirt aan, ze is niet van plan nog uit te gaan. Op haar slippertjes bergt al haar kleren weer netjes op. Over het `Spaarne' staart ze voor zich uit naar de geopende draaibrug. Het 'Spaarne' is een oude vaarroute tussen de voormalige `Haarlemmermeer' en `Het IJ'. Nu verbindt ze de route tussen de `Ringvaart' en het `Noordzee kanaal', dat `Amsterdam', uit zijn isolement haalde in de dertiger jaren met de start van de gedeeltelijke drooglegging van de `Zuiderzee'.
Na het afsluiten van de `Zuiderzee' verbindt het `Noordzee kanaal' `Amsterdam' met de `Noordzee' via de `Sluizen van Ijmuiden'. `Amsterdam' is nog steeds een `Wereldhaven', alleen niet de belangrijkste van `Europa' meer. Door een verschuiving in de wereldmarkt, mede oorzaak door de oliecrisis uit de zeventiger jaren is `Amsterdam' op een steenworp afstand van Haarlem toch een centrum van handel en nijverheid gebleven. `Haarlem' is een ontzettend leuke stad om te wonen. De natuurlijke vorm van `recreatie' in de directe omgeving is: `strand', `zee', `bos' en `duin.
"Quirine DuCalembour” bekijkt vanuit haar erker op de tweede verdieping rechts van haar de `Turfmarkt', links `de Waag', het `Teylers Museum' en de `Gravestenen brug'. `Haarlem' is van origine een `Drukkers stad' Op de `Grote Markt' het hoogste punt van `Haarlem', ` 't Sant ' genaamd, staat het standbeeld van, de omstreden uitvinder van de boekdrukkunst,
`Laurens Janszoon Coster'. `LOUTJE' voor menig Haarlemmer een markant punt van ontmoetingen.
In het Brinkmann restaurant op de Grote Markt van Haarlem heeft Igor Wassiliwitsch met zijn vrouw Ludmilla een diner aan Ton Smid en Jan Boes. Zij hebben elkaar leren kennen bij de overdracht van Quirine's appartement, waarbij Igor de baas van Quirine, borg stond voor de financiering. Heel toevallig worden ze terloops door Ton Smid voorgesteld aan Sean Brown, die samen met zijn Engaged Ltd. in Haarlem voor een Jazz festival aanwezig is en nu een schnabbel hebben in de Brinkmann. The Engaged Ltd. bestaat zoals bekend uit de volgende leden: Sean Brown, piano; Sean O'Neill, drums; Ian Stafford, bas; Wesley Johnson, xylofoon; George Stuart, gitaar; Paul McDonnald, tenorsax en klarinet; Donald McGuire, Bariton klarinet. Quirine luistert naar Radio Haarlem, die op hetzelfde moment live vanuit de Brinkmann de Engaged Ltd. aan de luisteraars voorstelt. Ze spelen een medley van Benny Goodman, Glenn Miller, Duke Ellington en Count Basie. Genietend van deze muziek nestelt Quirine zich even op haar bank in de erker. De `Catherijnebrug' opening is redelijk smal en het is dan ook altijd passen en meten voor de schippers. Beneden op de begane grond krioelt het van automobilisten die in de file staan met afgeslagen motoren. Ze kijken naar een indrukwekkend jacht, dat zachtjes de nauwe brugopening passeert. Quirine werkt haar dagrapporten bij aan haar werktafel, even later verzendt zij E-mail naar het hoofdkantoor.
39.10 Via haar computer zoekt Quirine contact met Emiel in de Klokhuiskelders, 't loopt tegen vijven als zij via het modem Emiel aan de lijn krijgt. ` Wat ik je vanmiddag vergat te vertellen, morgen verwacht ik een zakenrelatie uit Griekenland, je herinnert je nog Chalcidice Zante?' Quirine hoort Emiel zijn gedachten, ` Hoe kan ik zo'n prachtige vrouw vergeten?' ` Oh ja, zou jij Chalcidice van Schiphol willen afhalen, Henk Borghuis heb ik namelijk om die tijd op bezoek '.` Hoe laat?' `Kwart voor twaalf' ` O.K., zie ik je straks nog, ik drink even een pintje bij `de Blauwe Druif'. Emiel is aan zijn tweede biertje bezig, als Quirine daar binnenstapt. Zij begroeten elkaar en nemen plaats aan het laatste tafeltje achter in het café. Quirine licht Emiel in over Chalcidice Zante's reisdoel en vraagt zich af of hij zich niet een paar dagen over haar kan ontfermen. ` Met genoegen, je weet toch wel wat je zegt hè, Quirine?' `Natuurlijk, Emiel, ik ken je als mijn broekzak en ik denk niet dat je veel kans maakt bij Chalcidice, ' zei ze uitdagend.
39.11 Zij aten een pizza bij de Italiaan en maakten een stadswandeling langs de Bolwerken. Thuis in zijn lab liet hij daarna Quirine zijn laatste ontdekkingen zien uit de Klokhuiskelders. ` Tussen de Hollandse schilders heb ik een aantal gestolen schilderijen ontdekt uit de Madrileense kunst roof van Baron van Thyssen, en twee oude filmblikken van de bekende Amerikaanse cineast Russ Meyer. Ik stuitte op deze filmblikken en heb bij de buurman een 16 mm filmprojector gehuurd. We kunnen deze films draaien als je het leuk vindt? Emiel, je maakt me nieuwsgierig. Hij doet het licht uit en start de projector. De film begint met prachtige opnames op een groot particulier jacht, vermoedelijk aan de Middellandse Zee, het schip gaat voor anker en de aanwezige bevallige dames verruilen hun schaarse kledij voor vlotte zomerkleding voor de geduldige camera van Russ Meyer. Op de kademuur verdwijnen de wellustige dames aan boord van een kleine motorboot, die langzij lag. De bekende Pandora zelf blijft op het jacht achter en geeft een omgekeerde voorstelling. Zij ontdoet zich van haar zomerkleren en daagt de kapitein uit voor een ongekend liefdesspel. De film speelt zich verder af rondom het zwembad van de villa en geeft een paar prachtige onder water scènes te zien. De film loopt ten einde en Emiel draait het licht weer aan. Zij moesten beiden vreselijk lachen. om de kolderieke overdreven sex scènes. ` Heb je nog meer film gevonden, Emiel? Ik begin het net leuk te vinden. ` Nog niet, want ik ben nog lang niet klaar in de Klokhuiskelders, maar weet je wat ik vermoed, Pandora ken ik als filmster, hebben wij niet iets in het Ypsilon dossier gelezen over het impresariaat van John Stark met zijn Sosto Silicons. Quirine zegt hardop uit hoofd op:“Dunarea, vermoedelijke schuilnaam Flavio Barticelli, houdt zich schuil aan de Zwarte Zee met o.a. Gravin Carmen Xita Bornée Lopez en de artsen Sosto en Aschwann. Zij zouden zich in dezelfde villa ophouden met de zogenaamde Sosto Silicons”.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten